Receptek

Rántott Feta

 

Hozzávalók 4 személy részére: 1 doboz krémfehérsajt, a bundázáshoz liszt, tojás, morzsa, a sütéshez olaj.

 

A fetasajtot szeletekre vágjuk és néhány órára vízbe áztatjuk. Lecsöpögtetjük, bundázzuk, majd olajban kisütjük. Zöldséges rizsköret és majonéz illik hozzá.

 

Parajos krémfehérsajttal töltött pulykamell

 

Hozzávalók 4 személy részére: 60 dkg pulykamell szeletben, 30dkg paraj, 15 dkg krémfehérsajt, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors.

 

A bundázáshoz: liszt, tojás morzsa. A sütéshez: olaj

 

A prajt vajon megpároljuk, a fokhagymát áttörjük, hozzáadjuk, majd sóval és borssal ízesítjük. A hússzeleteket kiverjük, rákenjük a parajkrémet. Mindegyik szelet közepébe krémfehérsajtot halmozunk, majd feltekerjük, fogvájóval megtűzzük és morzsás bundába forgatjuk. Olajban aranybarnára sütjük, afogvájót eltávolítjuk. Párolt zöldségkörettel tálaljuk.

 

Pizza mesteri módon

 

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 5 evőkanál langyos tej, olívaolaj, 40 dkg érett paradicsom, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg Pármai sonka, 20 dkg mozzarella, 10-15 db olívabogyó, só, fehérbors, oregano vagy szurokfű, 2 gerezd fokhagyma.

 

Az élesztőt egy tálkában elmorzsoljuk, a langyos tejjel elkeverjük és hozzákeverünk egy púpozott evőkanálnyi lisztet. Fél óráig langyos helyen kelesztjük. A többi lisztet gyúródeszkára szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk, beletesszük a tejben megfuttatott élesztőt, sót és jól összedolgozzuk, amíg sima rugalmas tésztát nem kapunk. Egy kis vizet adhatunk hozzá, ha a gyúrás azt kívánja. Cipó formában egy kendővel letakart tálban kelesztjük, amíg a tészta kétszeresére nem dagad.

 

Amíg a tészta pihen, a vöröshagymát vékony karikára vágjuk, olívaolajon megfuttatjuk, kicsit sózzuk és borsozzuk, megszórjuk oreganóval; közben a meghámozott paradicsomokat karikára vágjuk. A fűszeres hagymához hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és közvetlen utána a paradicsomszeleteket, majd a sonkaszeleteket. Néhány percig összepároljuk.

 

A megkelt tésztát két tenyerünk között ellapítjuk és ujjainkkal kerek formára húzkodjuk. A tésztát egy 28-30 cm átmérőjű olívaolajjal megkent tortaformába helyezzük, a tésztára rendezzük a sonkaszeleteket a fűszeres hagymás, paradicsomos mártást és a karikára vágott olajbogyókat.

 

Előmelegített forró sütőben 20 percig sütjük, ekkor gazdagon megszórjuk apró kockára vágott mozzarellával, utána még cca. 10 percig visszarakjuk a sütőbe és készre sütjük.

 

Juhtúrós sörkorcsolya

 

Hozzávalók: 40 dkg juhtúró, 40 dkg liszt, 40 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg Merinó sajt, köménymag, szezámmag.

 

A juhtúrót, lisztet és a puha vajat összegyúrjuk, 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Derelyemetszővel, vagy egy éles késsel rudacskákat formálunk, megkenjük tojással, megszórjuk a lereszelt Merinó sajttal, és előmelegített sütőben megsütjük. Ha pogácsát, vagy aprósüteményt készítünk a tésztát 5-6 mm vastagra nyújtjuk, tetejét köménymaggal vagy szezámmaggal hintjük meg.

 

Tiramisu recept

 

Tiramisu készítése:


Hozzávalók (4 személyre): 2 dl feketekávé, 4cl rum, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 cirom reszelt héja, 25 dkg Mascapone krém, 25 dkg babapiskóta, 1 evőkanál kakaópor.

 

A feketekávét a rummal összekeverjük, és hűlni hagyjuk. A tojásokat felütjük, sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojássárgákat a cukorral és vaníliás cukorral valamint a citromhéjjal habosra keverjük, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Összekeverjük a sárgájás krémet a Mascarpone krémmel, és lazán belekeverjük a tojáshabot. A piskóta felét a tálra fektetjük, meglocsoljuk a rumos feketével, rákenjük a krém felét, ráhalmozzuk a következő sor babapiskótákat, újból meglocsoljuk rumos kávéval, majd a maradék krémet rákenjük, és szűrőn keresztül meghintjük kakaóporral.

 

Kb. 2 órára hűtőszekrénybe, tesszük pihentetni.

 

Csokoládés tiramisu

 

Hozzávalók 4 személyre: 2 dl csokoládéital, rumaroma (vagy 1 evőkanál rum), 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg Mascarpone krém, 2 db piskótalap, 3 evőkanál kakaópor.

 

A csokoládéitalt a rumaromával összekeverjük és hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliáscukorral, valamint a citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojásos-cukros masszát a krémsajttal összekeverjük és a tojáshabot lazán beleforgatjuk. Az egyik piskótalapot tálba helyezzük, meglocsoljuk vagy kenőtollal alaposan átkenjük a csokoládéitallal. A krém felét rákenjük, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot, melyet szintén meglocsolunk a kakaóitallal, végül ráborítjuk a krém másik felét és elsimítjuk. A tetejére kakaóport szitálunk és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Piskótalap helyett használhatunk babapiskótát is, akkor a babapiskótákat egyenként a kakaóitalba mártjuk és úgy rakjuk a tálba.